Tři kroky nákupu vaší přírodní kosmetiky

01.11.2015 11:44

 Jsem mlsounem. Jste jím taky? Ráda si dopřeju to nejlepší z lokálních potravin a nezapomínám se dívat na složení jídla, které kupuju. Záleží mi na tom, aby byly potraviny v mé látkové nákupní tašce s růžovými obrázky muffinů co nejvíce přirozené. To, co jíme, může do veliké míry ovlivnit to, jak se cítíme. Nemluvě o tom, jaký to má dopad na životní prostředí. Ano, tak to je. Potraviny však nejsou jediné produkty v našich nákupních koších - ať už internetových či nerezových, jejichž obsah si pak odnášíme domů v našich látkových taškách s různými obrázky. Nakupujeme také kosmetiku a čistící prostředky. Něco z nich si na sebe mažeme, jiným se mydlíme my, jiným mydlíme naše koupelny, tím zas peelingujeme sami sebe a tamtím zase peelingujeme kuchyňskou linku od právě zaschlé omáčky od oběda. Z čeho a jak jsou vyrobené a kde je kupujeme, je však velmi, velmi důležité.

Kosmetika se narodila jako čistě přírodní. Bylo to miminko, které vonělo po květinách, obsahovalo čistou vodu a oleje. Skládala se přesně z těch látek, které pro nás byly prospěšné. Naše civilizace z kosmetiky však udělala šaška, který je plný chemie a slibuje nám hory doly. A když se podíváme na konvenční kosmetické přípravky zblízka, zjištíme, že je spoustu věcí, které stojí za to sledovat.

Proč? Protože tato kosmetika není vyráběná s úctou k přírodě a pomalu jí ničí. Vše, co není přirozené ji narušuje. Proč by nás to mělo zajímat? Protože z přírody vše vychází, vycházíme z ní i my. Pokud nemáme úctu k přírodě, nemáme jí ani sami k sobě. Stále, ať už pomalu či rychle, ji ničíme. Výrobními procesy počínaje, přes složení výrobku, až po likvidaci odpadu a vypouštěním zbytků složek do vody konče. 

Tak s tím pojďme něco udělat, ne? Níže popisuji, jak při plnění své plátěné tašky s obrázky muffinů postupuju já. Nyní můžete i vy!

Krok 1.: Vyhýbám se supermarketům - nakupuji v drogeriích. 

Jeden z důvodů, proč se snažím nenakupovat kosmetiku v supermarketu je ten, že nemám ráda veliké supermarkety. Proč? Protože nechci podporovat veliké, nadnárodní a neosobní subjekty. Co naopak chci, je podporovat lokální výrobce (nejlépe samozřejmě české, ale snažím se cílit alespoň na výrobu v EU či Evropě). Mám úctu k tradicím a osobní zainteresovanosti. Drogerie jsou samozřejmě také veliké společnosti, ale pořád je mi zde nakupování příjemnější i vzhledem k tomu, že se přeci jen na prodej kosmetiky přímo specializují. Dobrou volbou pro koupi kosmetiky jsou také různé Bio obchody - v nich si můžete být jistí, že zde prodejci záleží na tom, co jeho výrobky obsahují. Další možností je nakupovat výrobky přímo v obchodech konkrétního výrobce. Zde víte, že se na prodeji nikdo další nepřiživuje, setkáte se s osobním přístupem a také pocítíte, že výrobci přímo záleži na tom, aby byl zákazník spokojený. 

Krok 2.: Kupuji přírodní kosmetiku s certifikáty. 

Záleží mi na tom, abych své peníze utratila za něco, co má opravdovou hodnotu. Dívám se tedy po přírodní kosmetice s registrovanými certifikáty, které zaručují, že je složená z přírodních složek, a že byl dodržen přísný postup výroby. Také máte jistotu, že neobsahují škodlivé látky. Certifikáty Bio kvality zase zaručují, že byly složky kosmetiky vyrobeny v Bio kvalitě a při žádoucích postupech. 

Jak jsem již v úvodu naznačila, běžná komerční kosmetika skrývá spoustu tajů. Kdyby se nám většina ze složek, které obsahuje, slušně představila, moc by se nám nelíbila. Výrobci přírodní kosmetiky oproti tomu mají snahu se vracet ke kořenům svého oboru a vyrábět tak přípravky, které jsou pro naše tělo blahodárné. Přodní kosmetika obdařená certifikáty kvality zaručuje, že se při její výrobě postupovalo s úctou k přírodě, životnímu prostředí, člověku a ideálně i s úctou ke zvířatům. To je však velice složité téma. Ve zkratce řečeno, vám jen jediný certifikát na 100% zaručí, že nebyla hotová kosmetika, ani její složky, testované na zvířatech. Je to certifikát Leeping Bunny. I jiné certifikáty však skrývají příslib netestování na zvířatech - a to je například certifikát CPK a CPK Bio. Více brzy v mém článku.

Drogerie DM poskytuje pro nákup přírodní kosmetiky poměrně dobré prostředí. Oblíbila jsem si její znáčku Alverde a to z několika důvodů - není drahá, je opatřena certifikátem NaTrue, který zaručuje vše potřebné a je vyrobena v Německu. DM Drogerie dále poskytuje přírodní kosmetiku Weleda, která pochází ze Švýcarska má též certifikát NaTrue a je velmi kvalitní. Další značkou v sortimentu je Lavera, která se pyšní certifikáty NaTrue, Vegan a Bio a je vyráběna v Německu. 

Biooo je obchod s přírodní kosmetikou, který najdete v pražském nákupním obchodě Kotva na Náměstí republiky a je to můj nejoblíbenější obchod pro nákup kosmetiky. Jakmile tam vstoupím, probudí se ve mě instinkt ekologického sběrače. Chodím kolem dokola prodejny s proutěným košíkem, nevím kam se dřív podívat a klábosím s profi obsluhou. Ohromily mě taky jejich stránky, na kterých zjistítě původ každé složky konkrétního výrobku, což hodnotím jako naprosto skvělou možnost!

Podrobnější info o tom, co znamenají jaké certifikáty a proč je dobré, aby je kosmetika měla, najdete brzy v mém článku. 

Krok 3. Sleduji složení výrobku. 

Certifikáty přírodní kvality by nám měly zaručit, že nebudou výrobky obsahovat něco, co si nepřejeme. Pokud však chcete vědět, co by výrobky opravdu neměly obsahovat, čtěte dál. Jednou z nejčastěji používaných složek v komerčních výrobcích - zejména šampónech, zubních pastách a sprchových gelech - je složka Sodium Lauryl Sulfate či Amonium Lauryl Sulfate. Je to velice levné pěnidlo a je prakticky v každém zmíněném výrobku. Vzhledem k tomu, že to bývá hlavní složka, je poté celkem jedno, zda si kupujete drahý či levný šampón s tímto pěnidlem. Jednou za něj však zaplatíte více a jednou méně. Čemu bychom se měli dále vyhnout dle Ekologického institutu Veronica, jsou následující složky: 

  • sodium lauryl sulfate (laurylsulfát sodný)
  • amonium lauryl sulfate (laurylsulfát amonný)
  • propylenglykol – produkt zpracování ropy
  • zahušťovadla MEA, DEA
  • tetrasodium EDTA, TEA-EDTA
  • parfum – syntetické parfémy
  • paraben – methyl-, ethyl-, propyl-, butyl-paraben
  • DMDM hydantoin
  • formaldehyd
  • triclosan
  • methylisothiazolinon
  • paraffinum liquidum – minerální olej
  • petrolatum – tuhá vazelína
  • propylenglykol
  • akrylátové polymery
  • silikon
  • polyethylenglykol – PEG
  • polypropylenglykol – PPG

Vyhnout bychom se jim měli zejména proto, že jsou to především výrobky z ropy či uhlovodíkové směsi, které se získávají při zpracování ropy a neslučují se tak s chemickou strukturou tuků rostlinných ani živočišných. To znamená, že omývají ochranný film na porvchu naší kůže. To nezní příliš pěkně, že? Ohrannou vrstvu kůže máme z nějakého důvodu a rozhodně pro nás není dobré se jí dobrovolně zbavovat. Ve výsledku tak své pleti tedy škodíme, ikdyž si myslíme, že kupujeme luxusní produkt. 

A jak při nákupu postupujete vy? Co váš zajímá, a tak? Pište! 

Follow

Diskusní téma: Tři kroky nákupu vaší přírodní kosmetiky

Přírodní kosmetika Kvitok

Marta Kroková 19.09.2023
Dobrý den,
co si myslíte o přírodní kosmetice Kvitok a podobných eko značkách? Já nakupuji na https://ferwer.cz kde mají vše bez chemie a zatím jsem spokojená.

o pracím prášku a lupénce

Eliška 03.11.2015
Milá Madlo,
děkuju za Tvé tipy na to, jak poznat dobré produkty. Musím se přiznat, že Bio a Eko žít chci, ale někdy si nejsem jistá, jak na to, či co to vlastně znamená - protože to není jen o tom věřit nálepce na produktu ani o tom, že je to teď 'in'.
K Tvému přípěvku chci dodat, že již několik měsíců používám jen Ecover prací gel a aviváž, které jsou naprosto perfektní a moc je doporučuju. Mám problémy s kůží a podezření na lupénku - v minulosti se mi několikrát stalo, že jsem se ráno probudila s nehezkou alergickou reakcí, kterou mi způsobil Ariel či jemu podobný. Často jsem také měla kůži podrážděnou, hlavně při nošení silonek nebo džínů. Cítím znatelný rozdíl a jsem se svojí novou volbou moc spokojená.
Eliška

Re: o pracím prášku a lupénce

Madla 05.11.2015
Eliško, je dobře, že ti výrobky Ecover vyhovují a díky za sdílení tvé zkušenosti! :) Jistě to může pomoct i ostatním.

Přidat nový příspěvek