Americký koláč s japonskou náplní

27.10.2015 09:09

Podzim nás doběhl, nedá se nic dělat. Ještě, že má tak pestrej barevnej kabát, jinak by mě docela štval. A když se ještě poštěstí a je jasno, modrá obloha jen září, tak to je pak na světě hezky. Podzim má prostě i svoje hezký stránky, to se musí nechat. Jedna z nich je ta, že je čas dýní. Oranžových, žlutých, bílých, zelených, kulatých, tenkých, baculatých, oválných a tak podobně. Některý se dají sníst a některý né, a to je pak škoda. Ale zase se na ně hezky kouká. 

Nechala jsem se inspirovat receptem z Herbáře a ten jsem si upravila dle svého a upekla americký pie. Docela jsem byla zvědavá, co mi na něj řekne Tomáš. No a moc mu chutnal! Dokonce polemizoval nad tím, jak by se dalo vyjádřit, jak krásně nadýchaná a krémová ta náplň je. A tak mě potěšil. Upravený recept zní takto: 

Na těsto: 

180 g hladké mouky

70 g celozrné mouky

50 g kokosové mouky

100 ml vody (vlažné)

200 g másla (vychladlé)

špetka soli

 

Na náplň:

1 střední dýně hokaido

3 vajíčka

Podle chuti třtinový cukr - cca 100 - 200 g

2 lžičky kukuřičného škrobu

3 lžičky mleté skořice

1 lžička mletého hřebíčku

1 balení Bio vanilkového cukru 

špetka soli

 

Jdem na to: 

Nejprve si nakrájejte dýni hokaido na kousky a dejte jí vařit. 

Poté si připravte těsto. Smíchejte mouky s vodou a zapracujte máslo, které jste si nakrájeli na kostičky. Také si zapněte troubu na 170°.

Když vše pečlivě v ruce zpracujete, vznikne krásně vláčné těsto. Pokud by se vám lepilo, přidejte trochu mouky. Poté, co si máslem vymažete a hrubou moukou vysypete formu, můžete do ní těsto naplnit. Těsto pak propíchejte rovnoměrně vidličkou a vložte na 10 minut do trouby. 

Když máte těsto v troubě, zkontrlujte, zda je dýně již uvařená. Měla by být měkká tak, aby se z ní dala rozmixovat kaše. Když je dýně uvařená, rozmixujte ji. Kaši vložte do mísy, aby chladla, a připravte si zbylé ingredience na náplň koláče. 

 

K dýni přidejte cukr, škrob, vanilkový cukr, vajíčka, skořici, hřebíček a špetku soli. Vše pořádně promíchejte, aby se vám vytvořila tekutá náplň koláče. 

Když je náplň hotová a koláč po 10minutách vyndaný z trouby, náplň do něj nalejte a pečte dalších 40 - 60 minut na 150°. Pokud chcete (a to určitě chcete), v půlce pečení si koláč ozdobte nějakými motivy ze zbylého těsta. Nabízí se ptáček čimčaráček, lístečky (mě se povedly listy ginko), srdíčka a tak - co máte rádi. Koláč se během pečení bude různě nafukovat a když ho z trouby vyndáte, zase splaskne. Nadýchanou krémovou konzistenci si však náplň zachová. Mňam! 

Nyní s koláčem nakrmte rodinu a přátelé. A podzimu se nebojte, je fajn. 

 

Follow

Diskusní téma: Americký koláč s japonskou náplní

koláč

Hnidopíšek 31.10.2015
Ještě by bylo pěkné vidět koláč rozkrojený.:)
Jinak to vypadá náramne! Dobra prace!

Re: koláč

Madla 05.11.2015
Pro Hnidopíška příště vyfotím i rozkrojený koláč :-D Díky!

Přidat nový příspěvek

Follow