Další TŘI řešení, jak říci NE levné módě!

21.04.2016 08:11

V prvním článku o levné módě, tzv. fast fashion, jsem psala především důvody. proč takové oblečení nekupovat. V druhém navazujícím článku jsem zmínila tři způsoby, jak se vyhnout kupování neekologické, neetické a vpodstatě nezdravé kusy oblečení a nahradit je těmi etickými, ekologičtějšími a také zdravějšími. Pak jsem se na nějakou dobu odmlčela, protože jsem prožívala domácí vězení s bakalářkou. A dneska vám popíšu další tři řešení, jak kupovat módu udržitelně! 

Zmínila jsem, co je to trvalá udržitelnost? Je to způsob života, který je možné vést do nekonečna. To, jak se dnešní společnost chová, znečišťuje životní prostředí, zneužívá lidská práva, žije konzumním životem a stále málo uvažuje o budoucnosti zcela určitě trvale udržitelné NENÍ. A tak je na čase to změnit. Snažit se musíme ve všech oblastech života a jednou z nich je také nakupování trvale udržitelné módy = fast fashion. 

Jak tedy říci NE levné, neudržitelné módě? 

Řešením č. 4 je nakupovat oblečení od českých návrhářů, kteří mají úctu k životnímu prostředí a svým zaměstnancům.

V dnešní době se dá sehnat oblečení, které bylo navrženo a vyrobeno v Čechách. Pokud je daná výroba transparentní a designér dává jasně najevo, že jeho přesvědčení je vyrábět slow fashion, je to v podstatě to nejlepší řešení, které můžete zvolit. Když se k tomuto přidá ještě to, že je výrobní materiál daného kousku oblečení v biokvalitě, můžete si opravdu tleskat. Toto řešení se mi zdá být opravdu důležité a tak bych ráda uvedla konkrétní značky, které takto uvažují. 

Youngprimitive

Rejoice

Teenstyle

 

Řešením č. 5 je kupovat oblečení s certifikáty dokládajícími, že oblečení vyrobeno eticky a ekologicky. 

Značek s certifikáty naštěstí přibývá, ale u nás je zatím poměrně těžké se s nimi potkat v kamenném obchodě. Jedná se o certifikáty: Fairtrade, Fair Wear, Global organic textile stanards, OEKO-TEX Standard 100, Step by OEKO-TEX, Made in Green by OEKO-TEX, MySTeP by OEKO-TEX, ECO PASSPORT by OEKO-TEX a další. V podstatě mají zaručit, že: 

  • oblečení bylo vyrobeno za podmínek, při kterých nejsou zneužívána lidská práva
  • při výrobě a volbě materiálu výrobce jednal v souladu s trvalu udržitelností 
  • kvalitu oblečení a její zdravotní nezávadnost 

Nedávno se u nás objevil obchod Etikbutik, který prodává oblečení a obuv. Dalším takovými obchody je Férová móda a Bio šatník. Obuv prodává Ahinsa Shoes a Topshelf

Řešením č. 6 je nechat si oblečení šít u české švadlenky z látky ekologicky vyrobené. 

Například na Fleru najdete spousty a spousty šikovných lidí, kteří ovládají různá řemesla. Najdete tu však již hotové oblečení. Další možností je však nechat si ušít oblečení přímo na vaše tělo! Opravdu nemám přehled o tom, na kolik vás jaký kus oblečení přijde, ale věřím, že to stojí za to - pokud si to můžete dovolit a odhodláte se k tomu. Při plánování návštěvy se zajímejte také o to, jakou látku použijete. Ideální by bylo sehnat látku české výroby. Pokud se jedná o bavlnu, zajímejte se o bio bavlnu. Já se brzy chystám ke švadlence na úpravu oblečení, které jsem koupila v sekáči za pár korun a potřebuje drobně poupravit.  

Tím je dovršeno opakování počítání do šesti na způsobech jak se vyhnout levné módě. Popsala jsem způsoby levné či naprosto zadarmo (sekáč a výměna oblečení s kamarádkama) i řešení střední až vyšší cenové náročnosti (značky, které o sobě prohlašují, že jednají trvale udržitelně; značky české výroby; oblečení s certifikáty). Důležité je si uvědomit, že i dražší varianta bude vždy lepší, než kupovat oblečení, které je již vyrobeno tak, aby nevydrželo. 

Máte nějaký oblibený kousek, který by mohl zapadnout do nějakého z těchto šesti způsobů, jak se vyhnout levné módě? Pochlubte se :-) 

Diskusní téma: Další 3 řešení, jak říci NE levné módě!

KB

Pavel 11.05.2016
Pokud chcete hezké kalhoty do přírody, nebo máte rádi kalhoty s kapsami tak na Křížovém buku je rodina co je šije a dělají i batiku. Kvalita super a použitý materiály taky :) https://kalhoty-kb.cz

Re: KB

Madla 12.05.2016
A vyrábí např. i spací pytle! Díky, Pavle! :)

Tip

Zuzka 10.05.2016
Majdí skvělý téma, díky za tip na obchody :-) A budu ráda i za kontakt na dobrou švadlenku až ji najdeš :-)

Re: Tip

Madla 10.05.2016
Zuzko s kontaktem na švadlenku se ti určitě ozvu :-) Díky

Přidat nový příspěvek

Follow