O levné módě - 3 důvody proč ji nekupovat

31.03.2016 10:02

Kdo nechce vypadat hezky, je obtloustlým ajťákem se zálibou v chování krys a bydlí u maminky. Každej jinej člověk chce vypadat dobře! Výborně! Svěže! A sexy. Tak to prostě je. A trh s oblečením to moc dobře ví, a tak hýbe světem, drancuje peněženky, plní pračky a zásobuje "už jen na doma" komínky. 

A všechno je to vlastně kvůli naší vrozený reprodukční touze, o zalíbení se samcům a samičkám a o konkurenceschopnosti stejnému pohlaví a o potřebě získat práci. Proto si kupujete pořád nové a nové hadry. To slovo používám záměrně, protože to hadry povětšinou jsou a po pár vyprání skončí v komínku "už ani k odpadkům ne". To proto, že kdyby oblečení bylo kvalitní, oděvní průmysl by ztratil svoje zisky. Proto je oblečení levný, abyste si ho mohli dovolit v podstatě kdykoliv - hele Maruš takový pěkný tríčo za stopáďo, no nekupto! Za to byste se skoro ani nenajedli. Vypadá to příjemně, mít každý den jiný tričko a ob měsíc měnit boty, ale zas taková sláva to není. 

Mám pro vás 3 důvody, proč nekupovat právě tuhle konvenční neudržitelnou módu (z HMka, C&Ačka a tak.)! 

1. důvod: Konvenční móda je nekvalitní a potenciálně toxická

Levná nekvalitní móda je vyráběná tak, aby nevydržela. Tričko sice stojí stopáďo, ale vydrží půl roku a pak ho musíte vyhodit. To má za následek to, že musíte tričko nahradit a utratit další peníze za jeho ekvivalentní náhradu. Nepůjdete však do obchodu jen pro to jedno tričko, a tak pravděpodobně nakoupíte za mnohem více peněz. Takže to není ekologické, ani ekonomické. Tato móda je s největší pravděpodobností vyrobená z ropy. Než se takové materiály vyrobí, předchází tomu nekonečný proces chemické magie, který má vliv na environmentální prostředí - znečištěním vody, vysokou spotřebou energie a podobně. Takové materiály také nejsou vhodné pro lidský organismus. 

2. důvod: Není to ekologické

Pěstování například obyčejné bavlny je neskutečně neekologická záležitost. Nejen, že je na její výrobu spotřebována spousta vody, využívají se při pěstování také různé chemikálie. Dohromady s následným zpracováním to má za následek všemožné environmentální změny. Oblečení se musí do naší země také dovézt, a tím zanese ještě větší stopu na znečištění prostředí. A taky potom onošená trička musíme vyhodit, a tím vytváříme další a další odpad. 

3. důvod: Podporujeme tím zneužívání lidských práv

Oblečení je vyrobený pravděpodobně v Bangladéši, kde ho spíchla nějaká paní, která nemá na výběr, protože kdyby tam nepracovala, umřela by hlady. Pracovní podmínky jsou tam však tak otřesné, že před několika lety ve zbořeništi jedné textilní fabriky zemřelo přes tisíc lidí. Za posledních 30 let bylo v západní Evropě zabito méně lidí při teroristických útocích. Zdroj I v dalších zemích to není o moc lepší. Zmínit můžu samozřejmě Čínu, Indonésii, Malajsii a podobně. Lidé zde pracují za velmi malé mzdy spoustu hodin a za špatných podmínek. Nákupem levného oblečení tuto výrobu podporujeme a tak se nemůže nic změnit.

Jestli se teď ptáte, co máte tedy dělat, jsem ráda. Už teď se tomu věnuju v dalším článku, který brzy uveřejním! Tak sledujte Madlastyle. 

 

 

 

Diskusní téma: O levné módě - 3 důvody proč ji nekupovat

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

Albertgargy 04.06.2018
The prostate is an essential part of a male's reproductive system. It secretes fluids that help the transportation and activation of sperm. The prostate related is situated just before the rectum, below the bladder and surrounding the urethra. When there is prostate problem, in most cases really really irritating and inconvenient for your patient as his urinary product is directly affected.

The common prostate health issues are prostate infection, enlarged prostate and cancer of prostate.



Prostate infection, also referred to as prostatitis, is the most common prostate-related problem in men younger than 55 years. Infections with the prostate gland are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis will be the least common coming from all types of prostate infection. It is a result of bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients may feel fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition of a particular defect in the gland along with the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be due to trauma towards the urinary tract or by infections via other regions with the body. A patient may experience testicular pain, spine pains and urination problems. Although it is uncommon, it could be treated by removal in the prostate defect followed by making use antibiotics and NSAIDs to help remedy the soreness.

Non-bacterial prostatitis makes up about approximately 90% of all prostatitis cases; however, researchers have not to determine the sources of these conditions. Some researchers believe chronic non-bacterial prostatitis occur as a result of unknown infectious agents while other feel that intensive exercise and heavy lifting could cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable meals are important. These are some in the actions you can take to keep your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for general health and this will also keep your urinary track clean.

2. Some studies advise that several ejaculations per week will assist to prevent cancer of prostate.

3. Eat steak moderately. It has been shown that consuming more than four meals of beef weekly will heighten the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients necessary for prostate health.

The most important measure to consider to make certain a healthy prostate is to opt for regular prostate health screening. If you are forty years and above, you need to go for prostate examination at least one time a year.

Ajťák

Pes 31.03.2016
Já si vyprošuju toho ajťáka

Re: Ajťák

Madla 31.03.2016
Ach ty predsudky :)

hadry

Stela 31.03.2016
V jakým prášku pereš? Mně teda zrovna oblečení z HM vydrží roky, i potom ho posílám do sekáče.

Re: hadry

Madla 31.03.2016
Urcite zalezi na konkretnim kusu. Ale pokum muzu srovnat kvalitu napr. tricka vyrobeneho v CR ceskym vyrobcem a tricko koupene v HM, je to veliky rozdil v kvalite. Ja peru v Ecoveru :)

Re: Re: hadry

Zuzka 13.04.2016
Zrovna se chystám na nákup triček od českého výrobce, basic trika z HMka po pul roce na vyhození :-/ tak jsem zvědavá na rozdíl!

Re: Re: Re: hadry

Madla 20.04.2016
Fajn, dej vědět, jak to dopadlo!
Osobně se brzy chystám nakoupit v Etikbutik :-)

Přidat nový příspěvek

Follow