TŘI ze ŠESTI řešení, kterými říci NE levné módě

21.04.2016 13:11

Před nedávnem jsem ve svém článku o levné módě zmínila tři důvody, proč nekupovat "levné oblečení" nebo oblečení, kterému se dnes říká "fast fashion". A tak pro zopakování. Mimo to, že vás to může učinit závislými na nakupování, což vám štěstí určitě nepřinese, jsou důvody proč ho nenakupovat tyto: potenciální toxickost a nekvalita oblečení; není to šetrné k životnímu prostředí a podporujeme tím zneužívání lidských práv

No dobře, ale co s tím, žejo... no... no? No nahatý chodit nebudeme.

Řešení by tu bylo! V Horní dolní je takovej pěknej obchůdek. Je obrostlej břečťanem, uvnitř mámí smysly pronikavá vůně vonné tyčinky, až z toho oči štípou. A prodávají tam krásné lýkové mokasíny, halenky tkané z pavoučích vláken sbíraných se svolením pavouka po úplňku při úsvitu, kdy zrovna padá rosa a taky kalhoty z pletené z recyklovaných námořnických lan. 

Ne. Tam nepůjdeme.

 

Mám pro vás ŠEST řešení, které jsem seřadila podle nejlevnějšího po finančně nejnáročnější a v tomto článku popíši TŘI z nich. 

Řešením č. 1 je výměna kvalitnějších kousků oblečení mezi kamarádkama (řešení nehodící se pro pány).

Některé kusy oblečení jsou kvalitnější než ty ostatní a nějakou dobu vydrží. Ale už nás třeba nebaví, a nebo praním změnily velikost. Pořád je ale škoda je hodit do kontejneru na textil a už je nikdy nevidět. Můžete tedy uspořádat večer, ve kterém si s kamarádkama tyto kusy vyměníte. U toho víno poteče proudem. Domů odejdete s oblečením za cenu pouhé jedny lahve! Navíc takové oblečení už bude zcela určitě pečlivě oprané vaší kamarádkou, a proto v sobě už nebude mít potenciálně toxické látky. 

Řešením č. 2 je nakupovat oblečení v second handu, v sekáči. 

Toto řešení je výbornou volbou, pokud máte ve svém okolí nějaký dobrý sekáč. Sekáčů je sice hodně, ale ne všechny jsou plné dobrých kousků oblečení. Pokud však takový obchod znáte, určitě je dobré v něm nakupovat z několika důvodů. Oblečení je oprané, takže bude šetrnější k vaší kůži, než oblečení nové. Je to ekologický způsob nakupování, protože oblečení se znovu použije namísto toho, aby se vyhodilo. Bývá to také nakupování laskavé k vaší peněžence. Bonusem je to, že stejný kus oblečení, jako jste si koupili vy, si nemůže koupit nikdo jiný. 

Řešením č. 3 je nakupovat oblečení, o kterém víte, že značka cítí odpovědnost ke svým zaměstnancům a používá šetrné výrobní procesy.  

Jedná se o značky, o kterých si přečtete, že se chovají udržitelně, odpovědně k životnímu prostředí, lokálně a s úctou k lidské práci a je to věrohodné! Toto řešení je však, přiznávám, trochu ošemetné. Určitě se může stát, že tyto firmy jen tak mluví, ale skutek utek. A proto. Ptejme se, pátrejme, zajímejme se, sdílejme zkušenosti! Nenechme se pouze ošálit reklamními taháky. 

To jsou tři řešení, kterými můžete pomoci změnit svět. Zní to naivně, ale v dnešní době si musíme uvědomit, že změnu děláme my sami. Každý se můžeme na změně, kterou v této době civilizace silně potřebuje, podílet. Pokud nám dnes bude jedno, že se na druhé straně polokoule zneužívají lidská práva, zítra se to samé může dít u nás. A věřte, že pokud s tím něco neuděláme, bude to tak. Moje maminka mi s oblibou říká, ať se nesnažím ovlivnit něco, na co nestačím a starám se o tu svojí zahrádku okolo sebe, o to, co ovlivnit můžu. Ale já vím, že tím, co dělám, můžu ovlivnit nejen to, co poroste na mé zahrádce. 

V dalším článku napíšu o dalších 3 řešeních, jak říci NE levné módě = fast fashion! 

 

A ještě něco na závěr. Společnosti jako je H&M, Zara, C&A a podobné, se nyní snaží o to se prezentovat jako tíhnoucí k trvalé udržitelnosti různou formou. Je to něco, co se zatím nedá jednoznačně komentovat. Je to alespoň nějaký krok kupředu, ale obávám se, že nebude tento slib čestně dodržen (jak se již ukazuje u společnosti H&M, která neplní sliby týkající se zlepšení podmínek v bangladéšských továrnách Zdroj). Ve stavu nouze je možné si koupit nějaký kus oblečení například v C&A, který je alespoň vyrobený z bio bavlny. Což jsem teď udělala při koupi džínů cca po 2 letech... 

Follow

Diskusní téma: TŘI ze ŠESTI řešení, kterými říci NE levné módě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek